Bihor terroir

Berile din seria Bihor terroir au semnificația deschiderii unei breșe nu doar în relație cu berea industrială, cît și în ce o privește pe cea artizanală. Dacă berea artizanală se delimitează de cea industrială prin întoarcerarea la producția de tip manufacturier, berile din această serie se distanțează de berea artizanală printr-o întoarcere la arhaic, la specificul local, prin includerea în bere a microflorei județului Bihor, fructe, plante, butoaie pentru maturarea berii, dar în special a drojdiilor sălbatice.
Elementul care conferă specificitate berii este drojdia. Nu a fost subliniată îndeajuns importanța drojdiei, ei datorîndu-i-se berea, berarul nefăcînd altceva decît să pună la dispoziția drojdiei un mediu din care ea face berea. Prin drojdie sălbatică se înțelege orice drojdie aflată în afara mediului de producție controlat de berar. Captarea și înmulțirea drojdiilor sălbatice din mediul înconjurător reprezintă un proces extrem de anevoios, laborios și care are nevoie de mult timp. Drojdiile sălbatice au un comportament atipic în comparație cu drojdiile domesticite și obținute în mediul controlat al laboratoarelor. Drojdia sălbatică este capricioasă, imprevizibilă, dar dacă i se acordă timp berea pe care o va produce va purta amprenta ei imposibil de confundat, va degaja arome și gusturi care vor diferenția berea produsă de ea, cu multă ușurință: caracter mai mult sau mai puțin acid, gust fructat, elemente organoleptice considerate străine berilor moderne, sau a ce este considerat îndeobște ca fiind bere.

Caracterul imprevizibil și capricios al drojdiilor sălbatice nu se manifestă doar în procesul de producere al berii, ci și după ce berea este îmbuteliată. Berile Addictive Brewing nefiind nici filtrate, nici pasteurizate, păstrează drojdia vie, rămîn beri vii. Să presupui că berea pe care ai cumpărat-o va fi la fel de la o săptămînă la alta este absurd, drojdia sălbatică evoluînd în direcții doar de ea cunoscute. Astfel, de pildă, azi berea va avea un carcter mai fructat, mîine mai acid, ca într-o săptîmînă sau într-o lună să capete note de lemn de butoi, de vanilie, mentă, iar peste încă o lună să-ți pară că are integrate elemente care amintesc de vin etc. Este o greșeală să-i ceri constanță. În cazul ei constanța înseamnă stagnare, iar stagnarea, moarte. Dacă vrei un produs care să-și păstreze caracteristicile neschimbate în timp, care să elimine surpriza e mai bine să nu te îndepți spre berea artizanală care conține drojdii sălbatice. Mutatis mutandis ea e asemeni farmecului feminin care e dat nu de ce poți înțelege, cuprinde, explica, ci tocmai de ceea ce el îți dă și îți ia mereu și cu aceeași putere. Prin urmare nu este o bere destinată conformiștilor, sau începătorilor, pentru simplul fapt că e greu abordabilă, iar acestor categorii esențialul, mai mereu, le scapă…

Berile sălbatice sînt diferite, atît de diferite încît unii nu le consideră beri. Ele vin dintr-un univers primitiv, arhaic, greu accesibil și prin asta greu de caraterizat, imposibil de cuprins, și prin asta fascinant. Ele sînt poarta deschisă către trecut spre un univers vecin, depozitar și martor totodată a ceea ce va fi fost cîndva una dintre cele mai vechi băuturi de pe Pămînt, berea.

22 februarie 2020

Pe 17 februarie 2020 Addictive Brewing a participat la unul dintre cel mai importante evenimente culinare mondiale ale anului, Olimpiada gastronomică de la Stuttgart. La degustarea organizată, de „GOOD CHEFS Oradea” au participat: conducerea World Association of Chefs Societies prin preşedintele Thomas Gugler, şefii bucătarilor din mai toate ţările participante la Olimpiadă, membrii juriului şi nebănuiții fani Addictive Brewing. Pe masă alături de BOSCO, prima bere sălbatică românească, MAGUS și KING LOCO, au fost produse alimentare tradiționale din Bihor. Degustarea a avut loc la standul W.A.C.S., World Chefs Village. Le mulțumim prietenilor noștri Nicolae Pop și Ciprian Urs care au făcut ca sălbaticia Bihorului, cuprinsă într-o sticlă de bere, să se dezlănțuie în fața lumii civilizate.

1 decembrie 2019

Ne sălbăticim. Bosco este prima bere sălbatică românească. Chiar așa! Niciodată nu e prea devereme. Sălbatică pentru că este produsă cu drojdiile sălbatice care se găsesc pe coacăzele negre culese dintr-o zonă nepoluată a județului Bihor. De aici titulatura Bihor terroir. Începînd cu Bosco deschidem seria unor beri în care specificul mediului înconjurător local este integrat în bere.